Mahur Beste - Kitap

06:09

Tür: Türk Edebiyatı
Goodreads Puanı: 4.03 (606 oy)
Yayınevi: Dergah Yayınları
Yayınlanma Yılı: 1944
Sayfa Sayısı: 175
alternatif kapak
Mahur Beste'de Tanpınar'ın Huzur ve Sahnenin Dışındakiler adlı romanlarında önemli bir motif olan "Mahur Beste" teması önemli yer tutar. Mahur beste, acı bir aşk hikayesinin klasik musiki kalıplarıyla soyutlanmasıdır. Tanpınar, klasik Türk musikisini medeniyetimizin özlü bir yansıması olarak kabul eder. Mahur Beste'de Tanpınar'ın diğer eserlerinde de görülen medeniyet meselesi büyük bir ağırlıkla ele alınır. Mahur Beste, Tanzimat sonrasında toplum hayatımızın her yönüne yansıyan değişim ve başkalaşımın yansıtıldığı ve her fırsatta tartışıldığı bir roman özelliğindedir.
*
Mazi onun için tehlikeli bir mıntıkaydı.
“Fakat bir hayalden kurtulmak, onunla baş başa yaşanmış zamanın izlerini içimizden silmek değildir.”
“Cahilsin; okur, öğrenirsin. Gerisin; ilerlersin. Adam yok; yetiştirirsin, günün birinde meydana çıkıverir. Paran yok; kazanırsın. Her şeyin bir çaresi vardır. Fakat insan bozuldu mu, bunun çaresi yoktur.”
“Fikirlerimiz, onları taşıyacak kudrette olduğumuz nispette bizimdirler.”
*
Yine bir olay örgüsü beklemememiz gereken bir Türk edebiyatı eseriydi bu da.Sanatla harmanlanan bu romanı okumak benim için düşündüğüm kadar da keyifli değildi.Kitabın tamamlanamadağı hakkında çeşitli görüşler var.Ard arda sıralanan biyografi tadındaki öykücüklerde oluşuyor.Modernleşme,Batılılaşma ve kimlik arayışı gibi temaları içinde barındırıyor.Karakterlerinin bu kadar birbirinden farklı kurgulanması bende bir hayranlık uyandırdı.Sanki hepsi farklı bir yazarın elinden çıkmış aynı zamanda bu karakterler çaktırmadan romanın bütünlüğünü bozuyormuş gibi bir etki yaratıyor.Hepsi de hayatımızın içinden insanlardı.Toplumsal betimlemeler çok iyi yapılmştı.Tespitler etkileyiciydi.
Kitabın ismiyle ilgili ilginç bir düşünceden bahsetmek istiyorum sizlere.Mahur beste yüksek kademeden başlar ve yavaş yavaş temposu düşermiş.Bu kitapla beste arasında paralellik kuranlar olmuş.Bence tam da böyle bir kitaptı.Öyle ki bir yere varmadan (!) yarıda kesiliyor.
*
“..onun için dünya ikiye ayrılıyordu. Halbuki kitaplar, sevginin birleştirici bir şey olduğunu yazıyorlardı.”
“Uykusuzluk bir hülya kurabilen insanlar içindi.”
Görüşmek üzere!

For advertisement in my blog please mail kcecem@gmail.com
Bloguma reklam vermekle ilgileniyorsanız kcecem@gmail.com adresine mail atabilirsiniz.
If you want English translation add comment.

You Might Also Like

0 comments

çok tıklanan postlarım

Subscribe

Bumerang - Yazarkafe