Olasılıksız - Kitap

09:20

Tür: Bilim Kurgu
Goodreads Puanı: 4.09 (9514 oy)
Orijinal Adı: Improbable
Yayınevi: April Yayınları
Çeviri: Şirin Yener
Yayınlanma Yılı: 2006
Sayfa Sayısı: 464
"Yüzyıllardır oynanmasına rağmen hiçbir seyirci sahneye fırlayıp Romeo'nun zehirli iksiri içmesine engel olmamıştır. Sonunda geminin batacağı bilindiği halde Titanic defalarca izlenmiştir. Bitecektir korkusuyla aşktan kaçarsan hayattan hiçbir tat alamazsın. Çünkü Romeo ölmeli, Titanic batmalı, ama aşk her şeye rağmen yaşanmalı."
*
Bir sabah, yıllardır görmediğiniz bir arkadaşınızı düşünerek uyandınız. Bir saat sonra, onunla sokakta karşılaştınız. Sizce bu sadece bir tesadüf mü, yoksa çok daha farklı bir anlamı olabilir mi? Siz hiç Loto’da büyük ikramiyeyi kazanmadınız. Ama birileri kazanıyor. Hem de sürekli! Onlar sizden daha mı şanslılar?

Şans nedir gerçekten? İçinizde bütün parayı kırmızıya yatırmanız gerektiğini söyleyen bir his var. Bu his bir öngörü müdür? Yoksa daha fazlası mı?

Yolda gidiyorsunuz. Kafanızı çevirip yandaki küçük parka baktınız ve bir anda bu anı daha önce de yaşamış olduğunuzu hissettiniz. Evet, Deja Vu. Sizce nedir Deja Vu; Geçmiş mi, rüya mı yoksa geleceği mi görüyorsunuz? Eğer siz de kontrolün kimde olduğunu merak ediyorsanız, ‘OlasılıkSız’ tam size göre bir roman..
Aslında, eğer bir şeyi yapabileceğini düşünürsen, bu mümkün olmasa bile yapabildiğini görürsün.Eğer yapamayacağını düşünürsen, o zaman çoğunlukla yapamazsın, çünkü yapmayı denemezsin bile.
"Geleceği tahmin etmek imkansızdır. Ama şimdiki zamanı çok iyi bilirsen geleceği kontrol edebilirsin."
"Kararlar doğru veya yanlış değildir. Kararlar karardır. Sen, sana göre en iyisini seç."
*
Merhabalar! Bu kitabı okumayan yoktur diye düşünüyorum.Sık sık okuduğum fantastik ve distopyanın dışına şu sıralar bolca çıktım.Konusu hakkında pek bir bilgim yoktu.Arka kapakta ne okuduysam öyle başladım ki blogu eskiden beri okuyanlar bilir ,kitapların konularından da bahsetme huyum pek yoktur.
Matematikte hiç iyi olmasam da ilgimin olduğunu söyleyebilirim.Bu kitapta da teorilere ve -adına uygun- olasılık hesaplarına değinilmesi oldukça hoş ve şaşırtıcı olmuştu.Bunun yanında aksiyonu da bolca görebilirsiniz.
Akıcılıktan bir sayfa bile uzaklaşmayan,2018 favorilerime girebilecek bir eserdi.Tavsiye ederim.
*
Beynindeki ses; vicdanı olarak bildiği ses, onu azarladı.
Sana bunu nasıl yapabiliyor?
- İkimizin de istemediği hiçbir şeyi yapmıyor.
Öyle mi? Aynaya bir baksana! Kafanı kazımayı istedin mi? Kafa derine yuvarlaklar çizilmesini istedin mi?
- Kes artık. O beni seviyor, ben de onu seviyorum. Ayrıca, sona iyice yaklaştık...
Yaklaşan tek şey senin ölümün. İlaçlar seni öyle bir etkiledi ki, daha şimdiden günün yarısında uyuyorsun. Yemek yemiyorsun artık, bir deri bir kemik kaldın. Dur, çok geç olmadan dur. Yalvarıyorum sana.
- HAYIR. Artık benim de bir sevgilim var ve mutluyum. Neden beni rahat bırakmıyorsun?

Her şey o kadar tanıdıktı ki.Elinin altındaki soğuk metal kol,başının üstündeki pek de parlak olmayan floresan lamba,çevreyi sarmış olan antiseptik alkol ve ilaç kokusu.Birden çok yoğun duygular hissetti ve kendini...Neydi bu duygu?Öngörü müydü?Psişik miydi?


Görüşmek üzere!



You Might Also Like

0 comments

çok tıklanan postlarım

Subscribe

Bumerang - Yazarkafe