Fatih Harbiye - Kitap

02:41

Tür: Klasik
Goodreads Puanı: 3.6 (2629 oy)
Yayınevi: Ötüken Neşriyat
Yayınlanma Yılı: 1931
Sayfa Sayısı: 138
Her işimiz acayip, nefret ediyorum.
*
Darülelhan'ın (Konservatuvarın) alaturka kısmında ud eğitimi alan Neriman, mensup olmakla iftihar ettiği Doğu kültürünü çok seven babası Faiz Bey'le on beş yaşından beri Fatih semtinde oturmaktadır. Yine bu semtte tanıştığı, babasına çok benzeyen ve Darülelhan'da kemençe eğitimi alan Şinasi ile yedi yıldır nişanlıdır. Bütün mahalle, tahammül sınırlarını zorlayan bu nişanlılık ilişkisinin evlilikle bitmesini beklemektedir. Ancak Neriman'ın Darülelhan'da tanıştığı Macit, onun içinde yer etmiş Batılı bir hayat yaşama isteğini uyandırır. Neriman, Beyoğlu'nda, Harbiye'de yaşanan ışıltılı hayat tarzına imrenerek yaşadığı muhitten, evlerinden, babasından, Şinasi'den ve hatta doğuyu temsil ettiğini düşündüğü kedisinden bile nefret etmeye başlar. Tramvay yoluyla birbirine bağlanan ama birbiriyle bağdaşması mümkün olmayan iki semt, Fatih ve Harbiye, aynı coğrafyada yaşanan bir kültür ve zihin geriliminin cepheleridir. Türk edebiyatının en üretken kalemi Peyami Safa, televizyon dizilerine de konu olan Fatih-Harbiye romanında toplumumuzun yaşadığı asrîleşme (çağdaşlaşma) sancılarına eşyalar, şahıslar, kurumlar ve mekânlar üzerinden ayna tutmaktadır.
Ne büyük bir arzu ile istediği şeylerden ne küçük sebeplerle nefret ettiğini düşündü.
Fakat uyuyamadı. Hep dalıp dalıp uyanıyordu. Ara sıra, uykusu derinleştiği halde, yattığı yerden fersahlarca uzak bir yere gitmiş de iki dakikada geriye dönmüş gibi, başdöndürücü bir sürat hissiyle gözlerini açıyor ve küçük seslere dikkat ediyordu.
Evet,ölüme mahkum olduğu için,her şey boştur.
*
Merhabalar!Bu sefer Türk edebiyatından bir kitapla karşınızdayım.Okul olmasa büyük ihtimalle hiç Türk edebiyatı okumam.Bu kitap da listemde yoktu.
Öncelikle söylemeliyim ki dizisiyle neredeyse hiç alakası yok.Dizide masum gösterilen Macit ,kitapta Safa'ya göre kadını yoldan çıkaran bir unsurdu.Biz derste Doğu ve Batı meselesi üzerinden incelediğimiz ve Peyami Safa'nın da görüşünü bildiğim için  büyük ihtimalle kitaptan aldığım zevki sağlıklı bir şekilde anlatamayacağım.Güzel bir kitap.Hatta güzelin üstünde.Safa'nın kitaplarının temelinde yatan konu aynı.İkilemde kalan karakterler.Burada da bunu açıkça görebilirdiniz.Diyeceklerim böyle ☺
Okumanızı şiddetle tavsiye etmem ama okuyun.
İçine bir tevekkül geliyordu. Her şeyi sükûnla karşılamak cesaretini kendinde bulmaya başladı.
If you want English translation add comment.
For advertisement in my blog please mail kcecem@gmail.com

You Might Also Like

0 comments

çok tıklanan postlarım

Subscribe

Bumerang - Yazarkafe