Çocuk Kalbi - Kitap

08:01

Tür: Çocuk Klasik
Goodreads Puanı: 3.82 (9314 oy)
Yayınevi: Yakamoz
Yayınlanma Yılı: 1886
Sayfa Sayısı: 224
Orijinal Adı: Cuore
"Ah benim iyi kalpli öğretmenim, seni hiçbir zaman unutmam. Hatta büyüdüğümde bile seni hep hatırlayacağım, senin sınıfına ziyarete geleceğim;bir okulun önünden geçerken bir öğretmen sesi duyacak olsam onu sen sanacağım...."

Üçüncü sınıfa giden Enrico bir günlük tutmaya başlar. Bu sınıfta yeni bir öğretmeni, yeni arkadaşları vardır. Enrico kısa sürede sınıftaki her çocuğun farklı bir hikâyesi olduğunu keşfeder. Bazılarının ailesi çok zengin, bazılarının ailesi ise çok fakirdir. Enrico defterine yazdıkça, okulda sadece dersleri değil hayatı da öğrenmeye başladığını fark edecektir.
"Yeryüzünde bir annen vardı; şimdi ise bir yerlerde bir meleğin var.İyi olan her şey, zamanla güçlenir ve yeryüzündeki hayattan sonra da yaşar. "
"Küçükken bayrağa saygı gösteren, büyüyünce de onu korumasını bilir."
"Hayatında korkunç pek çok gün olacağını düşün, ama bunlardan en korkuncu anneni yitireceğin gün olacaktır."
"...sınıf ve servet farklarını küçümse, sadece bayağı insanlar duygularını ve davranışlarını bunlara göre ayarlar."
"Vicdanı kötü olanın sağlığı da kötü olur."
Çocuk kitabı olarak geçse de bence çocuklara hiç uygun değil. Bir çocuğun gözünden anlatıyor evet. 1900’lerden öncesinde geçiyor. Bu yıllar pek favorim değil. Üstüne üstlük bir sınıf ortamında başlıyor. Siyasi göndermelere de yer verilmiş ve anavatanı İtalya’da büyük ses getirmiş bu kitap klasikler arasında yer alıyor. Çocukların değil ama büyüklerin mutlaka okuması gerektiğini düşünüyorum. Çocuklara yönelik olan tek kısım etik davranışları öğretmeye çalışması olabilir. Bu davranışların evrensel olması gerekir ancak kültürler farklı olduğu için çocukların kafasını karıştırabilen durumlar da kitapta bulunuyor. Çocuk Kalbi çeşitli propagandalar için bile kullanılmış ancak ben keyif almak için okuyan bir okur gözüyle inceledim. Evet, olaylar keyifli değildi ancak okumaktan hoşlandığım, gerçekten kalbe dokunan bir kitap oldu. Şiir okuyormuş hissiyatı veriyordu. Bir çocuğun masumiyetini ve saf duygularını kolayca anlayabiliyordunuz. Okumanızı tavsiye ederim.

"İşten dönen bir işçiye asla "pis" deme. "Kıyafetinde işinin, emeğinin izi var" de. Hatırla bunu."


You Might Also Like

0 comments

çok tıklanan postlarım

Subscribe

Bumerang - Yazarkafe