Neva Bulvarı

05:11


                                                   

Tür: Dünya Klasik
Goodreads Puanı: 3.90 (1833 oy)
Yayınlanma Yılı: 1835
Sayfa Sayısı: 56
Orijinal Adı: Невский проспе
"Başını pencederen çıkaran gelip geçene bakan sarışını gördü. Kocanız evde mi? Evde, dedi sarışın. Peki ne zaman evde olmuyor? Pazarları evde olmaz dedi, aptal sarışın. Fena değil diye düşündü Pirogov, bundan faydalanmalı."

Petersburg’un kalbi olan Neva Bulvarı’nda okuru adeta adım adım gezintiye çıkaran ilk öykü, Çarlık Rusyası’nda biri ressam diğeri üsteğmen olan iki arkadaşın âşık oldukları kadınların peşlerinden gidişlerini ve onları bekleyen hazin sonu ele alır.

Gogol’ün müthiş mizahi diliyle, ilk kez 1836’da Puşkin’in çıkardığı Sovremennik adlı dergide yayımlanan Fayton ise bir süvari alayının gelişiyle bir zamanlar iç karartıcı olan B. şehrinde yaşananların trajikomik öyküsüdür.

"…uyanıkken uyuyordu, uykudayken uyanıktı."
*
"Hayalleri kendisiyle alay ediyordu sanki."
*
"Tanrım, bu nasıl bir hayat! Hayallerle gerçeğin ebedi çatışması!"
Sadece tek bir "bulvar"dan dönemi ve Rusya'yı tanıyabileceğimiz, okuması da oldukça zevkli bir hikaye Neva Bulvarı.Ayrıca Gogol, özellikle karakterleri aracılığıyla eleştirilerini açıkça bir şekilde ortaya koydu.Edebi açıdan da doyurmayı unutmadı tabii ki.Gayet şairane bir üslup ve bir o kadar da romantik karakterler hikayenin içerisinde bulunuyor.
Bir günde okuyabilir, pişman da olmazsınız. Tavsiye ederim.
*
"Zafer yolunda engelleri aşmak keyif verir."
"İnsan öyle şaşılası bir varlıktır ki bütün niteliklerini bir anda saymak mümkün değildir;ona yakından baktıkça yeni yönleri ortaya çıkar ki anlatmanın sonu gelmez."
"Çirkinlik ahlaksızlıkla arkadaşlık yapabilir ama güzellik, o narin güzellik… O yalnızca masumiyet ve namusla birlikte anılabilir düşüncelerimizde."
Görüşmek üzere!


If you want an English translation of this article, add a comment.
For advertisement in my blog please mail kcecem@gmail.com
Reklam ve işbirlikleri için : kcecem@gmail.com







You Might Also Like

1 comments

  1. Oldukça merak uyandırıcı bir anlatım olmuş.En kısa zamanda bakacağım bu kitaba:)

    YanıtlaSil

çok tıklanan postlarım

Subscribe

Bumerang - Yazarkafe