Sinestezya - Kitap

07:11


Tür: Edebiyat
Goodreads Puanı: 3.68 (853 oy)
Orijinal Adı: The Memory Artists
Yayınevi: April
Çeviri: Ergin Kaptan
Basım Yılı: 2012
Sayfa Sayısı: 528
alternatif kapak
Kimine göre hastalık olan bir durum kimine göre katıksız bir mucize olabilir mi?

Sinestezi, algılamada duyuların birlesmesi anlamına gelir. Sinestezikler gerçegi, farklı duyusal algılamaları birbiriyle karıstırarak görür. Kimi için 'E' harfi yesildir örnegin. Bazısına göre 'R'nin tiz bir sesi vardır ya da '5' rakamı sarı renktir, 'Fa' notası çikolata tadındadır.

Bazı arastırmacılar tarafından 'hastalık' olarak kabul edilen Sinestezi, bazılarına göre mucize, hatta mistik bir insan yetenegidir. Isin ilginç yanı, sinestezikler çogu zaman farklılıklarının farkında bile degildir. Noel Burun da bir sinestezik. Ona neredeyse deha seviyesinde artistik ve bilimsel yaratıcılık veren beyne ve hiçbir seyi unutmamasını saglayan hafızaya sahip. Annesiyse ironik olarak Alzheimer hastalıgının pençesine düsmüs bir tarih ögretmeni. Yolları kesisen üç sinestezik arkadası, hedonist yazar Norval, çocukluk anılarına hapsolmus JJ ve geçmisini silmeye çalısan eski sinema aktristi Samira, annesini iyilestirecek bulus için Noel'e yardım ediyor.

Sinestezya dünya çapında bir bilim adamının notlarına ve onunla birlikte çalısan dört sinestezigin günlüklerine dayanan, zihnin kimyasından ruhun simyasına, sinesteziden Alzheimer'e, Batı felsefesinden 1001 Gece Masalları'na uzanan, unutulması zor, kıskırtıcı bir roman.
*
Kendini mizah duygusundan yoksun bırakma, çünkü gülmek her şeye olumlu yanaşmana yardımcı olur.
alternatif kapak
''Şiir tek kişilik bir zevktir, yalnızlığın sanatıdır.''
Sesler ya da ritimlerin anımsamayı kolaylaştıran yardımcı unsurlar olduğunu düşünen Dr. Vorta ile asistanları, "Neden sadece şiir?" diye soruyordu.
"Çünkü şiir yaratıcılığın zirvesidir," diye yanıtladı Noel. "Başka hiçbir şey insanın ruhuna ve aklına ondan daha derinlemesine etki edemez. Bunu asla unutmayın."
Alzheimer, aynı anda iki kişiyi birden öldüren bir hastalıktır.
*
Yine sinesteziyle ilgilendiğim  zamanlarda okuduğum bir kitaptı Sinestezya.Kitabı sevdim mi sevmedim mi tam emin değilim.Konusu çok ilgimi çekiyor ancak olayın sürekli notlarla bölünüp ansiklopediye dönüşmesi başta hoşuma gitmemişti.Yine de,kitabın sonunda bana bilimsel anlamda bir şeyler kattığını,bir şeyleri öğrettiğini  fark ettim.Dört farklı karakter,çeşitli yan karakterler ve ortada bir amaç vardı.

Konu duyulara geldi mi betimlemeler de havada uçuyor haliyle.Bu da kitabın,benim hoşuma giden yönlerinden biri oldu.

Eğer sinesteziyle,hatta beyinle,beyin gücüyle ilgileniyorsanız kitabı beğenebilirsiniz ama ilginizi çekmiyorsa da sıkılabilirsiniz.
*
Obeziteyle televizyon izleme, internette gezinme ve bilgisayar oyunları arasında çok yakın bir ilişki var.
Bilgisayar bir seri islemcidir, beynimiz ise paralel işlemci.
Görüşmek üzere!


You Might Also Like

0 comments

çok tıklanan postlarım

Subscribe

Bumerang - Yazarkafe