Bir Yaz Gecesi Rüyası - Kitap

04:56

 Tür: Klasik
Goodreads Puanı: 3.94 (377285 oy)
Orijinal Adı: A Midsummer Night's Dream
Yayınevi: -
Çeviri: -
Yayınlanma Yılı: 1595
Sayfa Sayısı: 112
Bir Aşık olup biteni değil, görmek istediğini görür.
*
William Shakespeare (1564-1616): Oyunları ve şiirlerinde insanlık durumlarını dile getiriş gücüyle dört yüz yıldır bütün dünya okur ve seyircilerini etkilemeyi sürdüren efsanevi yazar, Bir Yaz Gecesi Rüyası adlı komedyasında bir aşk öyküsünü o dönemde pek revaçta olan cin ve peri masallarını kullanarak anlatır.

Ancak Shakespeare Bir Yaz Gecesi Rüyası'nda çağdaş oyunlara parmak ısırtacak imgesel tasarımlar ve sınırsız bir hayal gücünün yaratabileceği fanteziler üretmiştir.

Oyun aşk üzerine kurulmuş olsa bile, bu eserinde de birey ve toplum eleştirisini ihmal etmeyen Shakespeare, kendi dönemindeki amatör oyuncuların bir taşlamasını da oyun içinde oyun halinde Bir Yaz Gecesi Rüyası'na yerleştirmiştir.
"Lysander"
Ne acı! Tarihte de, hikayelerde de gerçek aşıkların işi rast gitmiyor.
Eğer güzelsem, güzel Thisbe, senin için güzelim yalnız.
Aşk bütün kötü özellikleri, çirkinlikleri, rezillikleri biçimlendiriyor, erdeme çeviriyor. Boşuna dememişler aşkın gözü kördür diye.
*
Öncelikle belirtmek isterim ki ilk defa Shakespeare okudum.Aşk teması üzerine kurulmuş bir kitap.Eh favorim olamasa da içine fantastik ögeleri katıp gerçeklikten uzak (mı acaba?) bir oyun yazdığı için okumak istemiştim.Bir de periler meriler var ki benim ilgimi çeken o olmuştu. Zaten bir solukta okursunuz,şahsen ben kütüphanede bulunduğum bir saatte kitabı bitirmiştim.Çok sevmesem de beğendiğimi söyleyebilirim.Karakterler kitabın başında tanıtılmış,birbirleriyle ilişkileri yazılmıştı ama ona rağmen okurken zorlandım çünkü isimler...Yine de gözünüz korkmasın yer yer gülebileceğiniz bu eseri okumanızı tavsiye ederim.
*
"Hermia" 
Herkes aşık, olunca acı çekiyor, iç geçiriyor, göz yaşı döküyor ve zavallı hayallerin peşine düşüyor madem elimizden de bir şey gelmez, gerçek aşıklar bu acıları çekmeye mahkumlar.


Gerçi doğrusunu söylemek gerekirse, bugünlerde akılla aşkın bir araya geldiği yok.

You Might Also Like

0 comments

çok tıklanan postlarım

Subscribe

Bumerang - Yazarkafe