Cumbadan Rumbaya - Kitap

06:02

Tür: Edebi Roman
Goodreads Puanı: 3.83 (70 oy)
Yayınevi: Ötüken Neşriyat
Yayınlanma Yılı: 2016
Sayfa Sayısı: 429
"Ne yapalım?dedi, dünyanın hali böyle."
*
Peyami Safa’nın insanları içinde en sıra dışı karakterlerin yer aldığı Cumbadan Rumbaya romanı; tek düşüncesi, yaşadığı köhne evden ve semtten kurtularak Nişantaşı'nda bir apartman katında oturup, zengin bir koca bulma arzusu taşıyan Karagümrüklü Cemile’yi anlatıyor. Peyami Safa’nın diğer romanlarında da sıklıkla görülen Batılılaşma ve yabancılaşma meselesinin, ilk defa bu romanında toplumun en kenar mahallelerinden birinde yaşayan insanların hayatında bile nasıl değişikliklere ve kırılmalara yol açtığı gösteriliyor. Daha önce sinema filmi ve televizyon dizisi de yapılan, şaşırtıcı kurgusu ve samimi üslûbuyla bir solukta okunacak Cumbadan Rumbaya romanında, ruhunu ve aşkını kaybetmemişlerin hayata tutunma mücadelesine şahitlik edeceksiniz.
*
Meğer deli Cemile hepsinden akıllı imiş.
Büyük hisler, bazan, rüzgârlı bir havadaki büyük alevler gibi, fırtınalı ruhlarda da sönmek şöyle dursun büsbütün parlarmış.
- Dimek sen de kederlisin. Muhtaç değilsin emme kederlisin. Dimek paraya bakmıyor keder...
*
Bu kitap benim final ödevimdi ve hakkında yazacak çok şeyim var. Tabii ki sizi ilgilendiren kitaptan ne kadar hoşlandığımla ilgili de yorum yapacağım. Biz kitabı Doğu ve Batı ilişkisi üzerinden inceledik. Zaten siz de kitabın konusu hakkında fikriniz olmasa bile bu farklılığın konu edindiğini okurken göreceksinizdir. Safa’nın genel olarak bize vermek istediği ana fikir yanlış batılılaşmanın sonuçlarının çok da hayrımıza olmayacağıdır. Önce Karagümrük’te geleneksel bir hayat ve toplum kurgulamış sonra da izlere Taksim’in “modern” yaşamını tanıtmıştır. Eserde bu geleneksel hayat tamamen maneviyat üzerine kuruludur. Buradaki toplum tanıtılırken dürüst, İslami geleneklerle yetişmiş ve yurtsever gibi sıfatlar kullanılmıştır. Taksim ise başkarakterimiz Cemile’yi yoldan çıkaran kısımdır aslında. Bu yoldan çıkmada da aracımız Macit’tir. Verdiği mesajın yanında diyaloglarla da oldukça eğlenceli bir deneyim sunan Cumbadan Rumbaya ile ödevim olmasa hiç tanışamayacağımı düşünerek üzülüyorum. Sizlerin de bu kitaptan mahrum kalmanızı istemem tabii. Tavsiye ederim.
Sevgiye kapılma.
Görüşmek üzere!
If you want English translation add comment.

For advertisement in my blog please mail kcecem@gmail.com

You Might Also Like

2 comments

  1. Merhabalar,

    Peyami Safa’nın “Cumbadan Rumbaya” romanından altını çizdiğim 20 muhteşem alıntıyı izniniz olursa ben de sizinle paylaşmayı çok isterim: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/peyami-safa-cumbadan-rumbaya-romanindan-altini-cizdigim-20-etkileyici-alinti/

    Güzel okumalar dilerim,
    edebiyatla ve sağlıcakla kalın.

    YanıtlaSil

çok tıklanan postlarım

Subscribe

Bumerang - Yazarkafe