Fareler ve İnsanlar - Kitap

08:33

Tür: Klasik
Goodreads Puanı: 3.86 (30502 oy)
Yayınevi: Sel Yayınları
Yayınlanma Yılı: 2006
Sayfa Sayısı: 193
"Kitaplar bir halta yaramaz. İnsanın birine ihtiyacı vardır, birine yakın olmak ister." İnler gibi devam etti. "Kimsesi yoksa delirir insan. Kim olduğu hiç önemli değildir, yeter ki yanında biri olsun. İnanın bana, insan fazla yalnız kaldımı, hastalanır."
*

Pulitzer ve Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanan John Steinbeck'in çağımızın toplumsal ve insani meselelerini ustalıkla resmettiği eserleri modern dünya edebiyatının başyapıtları arasında yer alır. Steinbeck romanlarında yalın ve keskin bir gerçeklik sunarken yine de her seferinde çarpıcı bir öykü ile çıkar okurunun karşısına. Tarihin bir kesitindeki dramı insani ayrıntıları kaçırmadan sergilerken, "tozpembe olmayan gerçekçi bir umudun" türküsünü dillendirir. Bu nedenle eserleri edebi değerleri kadar güncelliklerini de hiç yitirmemiştir.
Fareler ve İnsanlar, birbirine zıt karakterdeki iki mevsimlik tarım işçisinin, zeki George Milton ve onun güçlü kuvvetli ama akli dengesi bozuk yoldaşı Lennie Small'un öyküsünü anlatır. Küçük bir toprak satın alıp insanca bir hayat yaşamanın hayalini kuran bu ikilinin öyküsünde dostluk ve dayanışma duygusu önemli bir yer tutar. Steinbeck insanın insanla ilişkisini anlatmakla kalmaz insanın doğayla ve toplumla kurduğu ilişkileri de konu eder bu destansı romanında. Kitabın ismine ilham veren Robert Burns şiirindeki gibi; "En iyi planları farelerin ve insanların / Sıkça ters gider..."

''Biz onlara benzemeyiz. Niye mi? Çünkü, çünkü yanımda sen varsın, beni kollarsın, senin için de ben varım. Niyesi bu işte...''
“İnsan olmak kolay değildir, hele ki ‘insanca’ yaşanabilecek bir toplum düzeni yoksa!”
İnsanın yüreğinin iyi olması için akla ihtiyacı yoktur.
Zaten bu ikisi pek birlikte olmuyor gibi.
Tek kelime ile: etkileyici. Daha önce İnci’yi okumuş olsam dahi hiç hatırlamıyorum o yüzden ilk Steinbeck kitabım sayıyorum Fareler ve İnsanlar’ı. Irkçılığın ve yoksulluğun gani gani olduğu Büyük Buhran döneminde, Amerika’da geçiyor kitap. O çaresizliği, üstünüze çöken karanlık havayı hissedebiliyorsunuz. Bu kadar olumsuzluğun yanında neyse ki umut ve hayallerle dolu iki arkadaş duruyor karşımızda. Bu karakterlerden çok bahsetmeyeceğim çünkü okuyup görmenizi isterim. Kendinizden, en azından içinde yaşadığımız toplumdan bir parça bulacağınıza da eminim. Elinizden bırakamayacağınız kadar sürükleyici, herkesin mutlaka okuması gereken kısa ama öz bir eser. Ben bitirip kitabın kapağını kapattıktan sonra bir süre boş boş baktım. Steinbeck yalın bir hikâye sunmuş gibi görünüp hayatın gerçeklerini yüzünüze acımadan vuracak benden söylemesi. Not: @katyperry nın de şarkısında bu kitaptan bahsettiğini söylemeden geçemeyeceğim:
"Bu aşk çok şiddetli fareler ve insanlar gibi
Elde tutulması gereken hayatı sıkıyor"

O kadar çok anlattırdı ki, ben de belki bir gün gerçekleştiririz hayalimizi diye umut etmeye başladım.
Görüşmek üzere!
If you want English translation add comment.
For advertisement in my blog please mail kcecem@gmail.com

You Might Also Like

0 comments

çok tıklanan postlarım

Subscribe

Bumerang - Yazarkafe