Beyaz Zambaklar Ülkesinde - Kitap

02:25

Tür: Klasik
Goodreads Puanı: 4.29 (90 oy)
Yayınevi: Koridor Yayınları
Yayınlanma Yılı: 2018
Sayfa Sayısı: 239
Orijinal Adı: Финляндия, страна белых лилий
"Milyonlarca halk bedenen, ruhen, fikren ve ahlaken çürüyor da, hiç kimse bu kokuşmuşluğu görmüyor. Herkesin karakteri bozulmuş veya herkes bu yozlaşmışlığa alışmış da bunu doğal bir durum sanıyor sanki. Ama bu böyle mi olmalıdır?"
*
Atatürk’ün Herkesin Okumasını Tavsiye Ettiği Eser
Mustafa Kemal Atatürk, Petrov’un bu kitabını okur okumaz Fin aydınlarının fikirlerinden etkilenmiş ve kitabın ülke genelindeki tüm okullarda okutulmasını istemiştir.
Fin aydınları halkın kültürel ve ahlaki yönlerden gelişim ve iyileştirilmesinin devletin temelini sağlamlaştıran en önemli unsuru olarak görmüşlerdir. Bu doğrultuda ailelerden öğretmenlere, askerlerden işadamlarına, yazarlardan doktorlara herkese önemli görevler düştüğünü savunmuşlardır. Çığ gibi büyüyen bir bilgi paylaşımı sayesinde Fin halkı, tüm yoksulluklarına ve elverişsiz topraklarına rağmen olağanüstü bir işbirliğiyle Fin Devleti’nin sarsılmaz temelini oluşturmayı başarmıştır.
"Özür diliyorum ama sizlerle açık konuşmak istiyorum: Her meslekte olduğu gibi,öğretmenler arasında da mesleğine layık olmayan çok kişi var.Bunlar öğretmenlik etmeyi aşağılık bir iş kabul eden gündelikçilerdir.Böylelerine bir dost nasihati veriyorum: Öğretmenliği bırakıp kendilerine başka bir iş arasınlar.Tüccar olsunlar,başka işler bulsunlar ama canlı bir ruha ve bilgiye sahip fedakar insanların bulunması gereken yerleri işgal etmesinler.''
"Tanrım, beni dostlarımdan koru, düşmanlarımla kendim baş ederim."
"İnsanların sizinle sohbet ettikleri zaman mutlu olmaları için çabalayın."
*
Kitabın ,gördüğüm üzere Türkçe,Rusça ve Azerice dışında bir edisyonu yok. Bu , hesabımı yurtdışından takip eden yabancı arkadaşlarım için biraz üzücü bir durum olacaktır. Zaten böyle bir eseri kaçırmak da kötü olsa gerek.  Atatürk’ün neden okul müfredatlarına eklenmesini istediğini çok iyi anlayabiliyorum. Keşke daha küçük bir yaşta okusaydım. Kesinlikle her bir sayfasında not alınacak satırları var. Hatta bu kitap direkt olarak “Nasıl huzurlu bir ülke olunur?” sorusunun cevabı. Bu huzur,güzellik insanın kendisinden başlıyor tabii ki. Bilginin her zaman okunmakla kalmaması, uygulanması gerektiğini gösterdi bana. Kesinlikle okuyun.


''Baylar! Körebe oynamaktan ne zaman vazgeçeceksiniz? Vatanseverliği, halk sevgisini, kültürel gelişime sağladığınız katkıyı bağırarak anlatıyorsunuz. Kendiniz halk ve vatan için, kültür adına ne yaptınız,söyler misiniz? Bazıları utanmadan, inatla ve haince bir arsızlıkla bu ''değerli vatanı'' talan ediyor, ''sevgili halkını'' soyup soğana çeviriyor. Diğerleri bürolarda, yayınevlerinde aylak aylak vakit öldürüyor, okul ve üniversitelerde memur olarak çalışıyor. Ve bütün bunlar olurken ''sevgili halkı'' temsil eden milyonlarca insan maddi manevi çöküşe sürükleniyor, sakat kalıyor, içip kendini kaybediyor, kalpleri kin ve öfke doluyor. Halkın temel değerleri giderek yok oluyor.''
Görüşmek üzere!
If you want English translation, add a comment.
For advertisement in my blog please mail kcecem@gmail.com


You Might Also Like

0 comments

çok tıklanan postlarım

Subscribe

Bumerang - Yazarkafe